Na kontaktoni: +383 45 654 254 | info@devsize.com
 

Çfarë mësova nga puna për të dy ata Bill Gates dhe Steve Jobs

Do të ishte e drejtë të them se unë jam krenar për karrierën time tridhjetë vjeçare në industrinë kompjuterike. Kam pasur kënaqësinë të punoj me mijëra njerëz të shkëlqyer dhe fatmirësisht kam mësuar pak nga pak nga secili prej tyre. Kam qenë dikur një inxhinier i ri i shkëlqyer në NeXT Computer dhe, shumë vite më vonë, një Vice President i Korporatës në Microsoft. Në një kuptim, dy nga mësimet më të rëndësishme që kam mësuar, kam mësuar nga Steve Jobs dhe Bill Gates.
Isha fillestar në kolegj para se të merrja vitin e parë të shkencave kompjuterike, me rekomandimin e një xhaxhai i cili mendonte: “Kjo lëndë kompjuterike do të jetë e madhe.” Po studioja psikologjinë në atë kohë. Nuk e di pse. Ishte më e mira që unë mund të mendoj për më madhoren kur hyra në kolegj. U përcaktova të diplomoj në shtatëmbëdhjetë vjeç, shumë i ri për të ditur se çfarë dua të bëj me jetën time.
Kam qenë i mërzitur plotësisht me Psikologji. Me dukej si një masturbim mendor: Fakti që një pacient i vetëm mendor, kur vizitohet nga pesë psikologë, do të largohet me gjashtë diagnoza, është provë e mjaftueshme që psikologjia është më shumë një art sesa një shkencë. Në mes të gjithë kësaj, klasa ime e parë e shkencave kompjuterike ishte një zbulesë.
Çfarë? Ju do të thoni se ka vetëm një përgjigje të duhur për problemin? Ju do të thoni së kompjuteri do të bëjë pikërisht atë që unë i them për ta bërë? Dhe nëse kodi nuk funksionon, problemi ka të ngjarë të jetë faji im i mallkuar?
Ja një botë që ishte shumë më e kënaqshme se sa bota e paqartë e psikologjisë. Kështu që unë bëra atë që çdo gjashtëmbëdhjetë vjeçar i mirë do të bënte. Kam deklaruar të dyfishtën me madhore: Psikologji dhe Shkenca Kompjuterike.
“Çfarë dreqin bëjnë këto dy tema kanë të bëjnë me njëra-tjetren?” , Ju mund të pyesni. Asgjë të vërtetë. Sapo kisha marrë tashmë shumicën e klasave që kisha nevojë për një diplomë bachelor në Psikologji dhe nuk doja të heqja dorë nga kjo! ! Në fund, unë u diplomova në të shtatëmbëdhjetat me dy diploma dhe hyra në fuqinë punëtore.
Mjaft qesharake, pasi tani kam menaxhuar mijëra njerëz dhe kam punuar me dhjetëra mijëra të tjerë, gjej veten duke kujtuar shumë mësime nga ato vite psikologjike. Tani kanë kuptim, tani që kam parë dhjetra shembuj të secilës simptomë. Në atë kohë, nuk kisha kontekst dhe nuk kisha përjetuar mjaftueshëm jetë për të pasur një kornizë referimi. Si i tillë, konceptet dukeshin njësoj si një mori fjalësh boshe.
Në atë kohë unë isha një student i huaj me një vizë F-1 dhe, pa pasur ndonjë të afërm të menjëhershme në vend, rruga ime e vetme për për qëndrim të përhershëm ishte gjetja e një punëdhënësi i cili do të kërkonte një kartë të gjelbër në emrin tim. Por ka një komplikim. Si student i huaj në SHBA, mund të punosh vetëm për një vit pas diplomimit në atë që quhet “Trajnim praktik”. Nëse bëni një punë të madhe gjatë atij viti, punëdhënësi juaj aplikon për ju, ju merrni një vizë H-1B e cila është atëherë një rrugë për një kartë jeshile, shtetësi dhe pjesën tjetër të ëndrrës amerikane. Nëse kjo nuk ndodh, ju jeni jashtë fatit dhe ju ktheheni në vendin tuaj të origjinës. Nuk isha i interesuar të kthehesha në një vend që vuante nga trazirat revolucionare dhe nga një luftë e pakuptimtë. Isha në moshë të rekrutimit dhe do të kisha përfunduar duke luftuar në vijat e para të luftës Iran-Irak. Jo faleminderit!
Kështu që unë dëshpërimisht kisha nevojë për një punë dhe një sponsor. E vetmja punë që mund të gjeja ishte në universitetin tim lokal të shtetit si një menaxher i laboratorit të Shkencave Kompjuterike. E cila është një punë e çuditshme për dikë që përpiqet të futet në industri si një zhvillues i softuerit. Epo, kjo është më e mira që mund të bëja në atë kohë. Ky ishte viti 1982, për të cilin po flasim. Lartësia e manisë së pengjeve të Iranit, lufta Iran-Irak, kriza e naftës, recesioni dhe gjithçka.
Unë nuk do t’ju mërzis me detaje. Nuk ishte një pamje mjaft e bukur. Këtu isha, nga klasat e programimit të modelit të fundit PDP-11 dhe Unix, duke marrë klasa të Inteligjencës Artificiale duke shkruar kod në LISP dhe Prolog, duke studiuar teorinë e teorisë automatike…
Tani është vetëm, tridhjetë e pesë vjet më vonë dhe një milion milje larg, që unë jam në të vërtetë mirënjohës që kam përjetuar një brez të tërë të informatikës. Njëri që po vdiste, sigurisht, por edhe ai që më lejon të ballafaqohem me botën e sotme edhe më shumë me atë se ku ishim, vetëm pak vite më parë.
Vetëm mendoni për këtë. Çdo fëmijë mund të marr sot një smartphone ose tabletë, të shkruaj një pyetje, dhe për çdo pyetje një përgjigje të menjëhershme. Uau. Kthehu në ditët tona ku ende u dashke për të shkuar në bibliotekën publike dhe të përdorim kartat e shtypura të indeksit për të gjetur libra referimi. A e kuptojmë edhe sa larg bota jonë ka ardhur vetëm në dekadat e fundit? Ecni shpejt pesëdhjetë vjet, në normën eksponenciale që kemi përjetuar, dhe do të shihni se sa larg do të shkojmë. Unë jam optimist për të ardhmen sepse e kam parë sa shpejt kjo industri mund të lëvizë në një afat të gjatë.
Mos ma merrni për tkeq. Në terma afatshkurtër, nuk është asgjë tjetër veç zhgënjimit dhe zhurmës, burokracisë dhe “luftë- macash”, rregullimeve të gabimeve dhe takimeve. Por në afat të gjatë, oh Zoti im! Vetëm të qesim një hap të madh dhe të shohim se sa dramatikisht kemi ndryshuar përvojën njerëzore vetëm në dhjetë apo njëzet vitet e fundit. Unë jam një fëmijë i viteve gjashtëdhjetë dhe shtatëdhjetë të ngritura pjesërisht në një vend të botës së tretë. Mua më kujtohet se duhet të shkoj në zyrën e kompanisë kombëtare telefonike në qendër të qytetit dhe të qëndroj në rresht për një orë në mënyrë që të bëj një telefonatë ndërkombëtare. Sot, çdokush mund të lidhet me këdo tjetër kudo në planet menjëherë përmes zërit, videos, emailit dhe mediave sociale në një telefon në xhepin e tyre. Dhe ata as nuk duhet të zvarritin një lexues të kartave të IBM prapa tyre ose e dinë Fortran për ta bërë këtë!
Tani kjo është përparim.
Natyrisht, unë nuk e kuptoja ndonjë gjë të tillë në atë kohë. Unë vetëm po përpiqesha të vazhdoja me disa nga njerëzit më të mirë në industri. Është vetëm tani që unë shoh përmbushjen e të gjitha gjërave për të cilat punuam për kaq shumë vite: standardet e rrjeteve dhe të sigurisë, platformat e sistemit operativ dhe ekosistemet, përparimet në përdorshmërinë dhe ndërveprimin, besueshmërinë dhe shkallëzueshmërinë.
Unë ende kam probleme me marrjen e iPhone tim për të punuar me Google Play kur vizitoj shtëpinë e një miku (flasim për mbylljen e shitësit), por, sapo të pajtohemi në një platformë, mund të zgjedhim nga mijëra filma, miliona këngë dhe dhjetra përvojat e përbashkëta nëse jemi në të njëjtën dhomë ose në gjysmë të rrugës në të gjithë botën. Njëzet vjet më parë, asnjë nga këto nuk ekzistonte. Tani kjo është progres dhe ne të gjithë kemi pasur dorë në të. Është vetëm kur ju merrni një hap gjigant prapa dhe shihni ndikimin që industria jonë ka pasur në tërësi, në njerëzimin, që ju mund të ndjeheni të lumtur për kontributin tuaj.
I kthehemi tregimit . Nuk ka asnjë mënyrë që një universitet shtetëror të mund të aplikojë në mënyrë të ligjshme për një kartë të gjelbër për dikë që të jetë një menaxher i laboratorit, kështu që u largova pas një periudhe të shkurtër për të gjetur një vend më të mirë. M’u deshën tri ose katër përpjekje, në kompanitë mediokër të startupeve dhe, që më në fund të përfundoja në një kompani ku mund të punoja në diçka që isha i pasionuar për: Sistemet Operative.
Dhe unë kurrë nuk kam shikuar prapa. I gjithë karriera ime 35-vjeçare, përpara se më në fund të tërhiqesha vitin e kaluar, u shpenzova duke punuar në sisteme operative, së pari si zhvillues i kernelit Unix dhe më vonë si menaxher, drejtor, VP dhe përfundimisht CTO.
Kam kaluar disa vjet duke shkruar për drajveret e pajisjes Sun workstations, më pas kam bër shumë punë për kernel të Unix-it në multiprocessor dhe server të komanisë. Kisha për të punuar me çdo arkitekturë nga Motorola në MIPS në PowerPC, duke shkruar komponentët e sistemit, drajveret e pajisjes, nënsistemet e ruajtjes, sistemet virtuale të menaxhimit të kujtesës, kodin e kernelit të nivelit të ulët, duke bërë sistemin të sjellë deri edhe pjesët e saldimit në katin e fabrikës kur është e nevojshme. Më në fund bëra rrugën për në perëndim të SHBA-së dhe kalova disa vjet në MIPS dhe Silicon Graphics duke punuar në sistemet e serverëve lartë. Në kulmin e saj, unë punova në disa projekte super kompjuterash në Silicon Graphics.
Kur u them njerëzve, ata menjëherë thonë: “Ah, Jurassic Park!” Epo, po. SGI ishte kompania që ndërtoi kompjuterët grafikë të përdorur për të bërë shumë filma të Hollivudit, përfshirë Jurassic Park. Por ne gjithashtu punuam në super kompjuteret që konkurojnë drejtpërdrejt me Cray Research për supremacinë në botën e superkompjuterit (atëherë shumë konkurrues). Këto ishin ditët e zhurmshme kur mësova gjithçka rreth arkitekturës kompjuterike nga procesori deri në sistemet operative dhe softuerin e sistemit në përgjithësi.
Duket se kam punuar në shumë arkitektura të sistemit të vdekur. Superkompjuter, workstations UNIX, arkitektura multiprocessore me memorie të përbashkëta, procesorë RISC, grupime serverash të bashkuara fort: të gjitha arkitekturat që kanë rënë kryesisht nga buzë rruge ndersa bota ka përqafuar informatikë personale, cloud dhe kompjuter të shpërndarë. Isha i shqetësuar për këtë. Pse unë gjithmonë vrisja veten në këto projekte të herkuliane vetëm për të zbuluar disa vjet më vonë se një konkurrent kishte rishikuar tërësisht hapësirën e problemeve dhe të dalë me një brez të ri kompjuterik për ta trajtuar atë? Ajo ishte vetëm më vonë sepse e kuptova: Kjo është ndoshta e vërtetë për pothuajse të gjithë atje. Çdo arkitekturë vdes herët a vonë. Kjo është vetëm mënyra se si funksionon kjo industri. Unë kam punuar në shumë projekte revolucionare – revolucionare kur isha duke punuar në to – dhe secili prej tyre më herët a vonë ishte pensionuar në plehrat e historisë. Fatmirësisht, me çdo gjeneratë mësojmë nga gabimet e së kaluarës. Në këtë proces, kam marrë gjithashtu një mundësi për të punuar me disa nga mendjet më të ndritshme në industri dhe për të mësuar prej tyre. Mësimet më të rëndësishme më kanë kaluar vite për të mësuar.
Unë isha inxhinier i ri i cili u largua nga NeXT Computer në vitin 1992, kur Steve Jobs anuloi projektin në të cilin po punoja: një workstation me procesor të dyfishtë të gjeneratës së ardhshme të PowerPC që drejton NeXTStep. Projekti ishte pothuajse i përfunduar, sistemi ishte gati të transportohej, dhe do të duhej të shpallet në një konferencë të industrisë javën e ardhshme kur u anulua. Isha kaq i çmendur saqë nuk e shqetësova duke përfshirë edhe përvojën e punës në rininë time!
Steve u përpoq që të më merrte për të qëndruar në kompani, por isha shumë i nxehtë dhe i zemëruar për të kuptuar se ai kishte bërë thirrjen e duhur. Ai e kishte kuptuar se beteja mbi arkitekturat e procesorit kishte përfunduar dhe se Intel kishte fituar. Ai tërësisht vrau të gjitha projektet e hardware në NeXT dhe i dha kompanisë një fokus të vetëm në softuer. Unë, sigurisht, u hodha jashtë derës. Si guxon ta anulojë projektin tim?
Isha shumë i zënë duke shikuar pemët para meje për të parë pyllin përreth. Lufta e procesorit ka mbaruar. Përgjigja e saktë ishte që të ngriheshin në rafte dhe të përtërihej në softuer, të mos vazhdonin të luftonin luftën e procesorit për një fetë gjithnjë të zvogëluar të tregut. Sigurisht, ai pastaj u kthye në Apple me ekipin NeXT paprekur dhe pjesa tjetër është histori.
Kjo është ajo që dua të them kur them se mësimet më të vështira kërkojnë vite për t’u përvetësuar. Nuk po mendoja në atë nivel. Isha shumë emocional në lidhje me projektin që sapo kisha kaluar shumë kohë dhe përpjekje. Unë nuk mund të shqetësohem për të marrë një hap prapa dhe të shikonj në foto më të mëdha. Ajo që mësova nga Steve më vonë – shumë më vonë, pasi isha ftohur – ishte për të luftuar betejat e duhura. Vazhdimi për të luftuar një betejë pas luftës tashmë të humbur është një ushtrim i kotësisë.
Isha shumë kokëfortë për të kuptuar mësimin në atë kohë, por e kam përdorur atë shumë herë që nga ajo kohë – kryesisht në skenarë që nuk kanë asgjë për të bërë me arkitekturën kompjuterike.
“Ne kurrë nuk jemi më (dhe nganjëherë më pak) sesa bashkëautoret e tregimeve tona.” – Alasdair MacIntyre, Pas Virtytit: Një Studim në Teorinë Morale.
Më vonë në karrierën time, kalova një duzinë vite në Microsoft duke punuar në versione të ndryshme të Windows. Tani që ju shikoni prapa në të, ju mund të shihni se Windows humbi luftën e telefonit celular për Apple, lufta server për Linux, dhe lufta cloud në Amazon. Në atë kohë, ne ishim shumë të zënë me pompimin e versioneve të Windows për ta kuptuar këtë. Është shumë e vështirë për të vënë në fjalë sasinë e inercisë organizative që shkon në një ekip inxhinierik përgjegjës për një platformë të suksesshme që përdoret nga miliarda njerëz. Ata pothuajse nuk e shohin asnjëherë ndërprerjen që vjen tek ata. Ose në qoftë se liderët bëjnë, anëtarët e thjeshtë nuk e bëjnë. Shumica e tyre janë shumë të zënë duke shtyrë shkëmbin e tanishëm në mal, përkufizimin klasik të “dilemës së Inovatorit”.
Kjo nuk është një ankesë për lidershipin e Windows apo Microsoft. Deri në fund, unë isha një nga ata “liderë”, përfundimisht përgjegjës për të gjithë zhvillimin thelbësor në Windows 7 – ndoshta versioni më i popullarizuar i Windows ndonjëherë. Jam krenar për atë që kemi realizuar si ekip.
Ajo që mësova nga Microsoft ishte se sa e vështirë është të ndërtojmë një platformë të suksesshme që përdoret nga miliarda njerëz, miliona aplikacione dhe mijëra kompani. Sa më hapur ta bëni atë, sa më shumë programueshëm ta bëni atë, aq më shumë njerëz që krijojnë zgjidhje përreth dhe mbi të, aq më e vështirë është të përtërij në atë platformë më vonë.
Ajo që mësova nga Bill Gates gjatë atyre viteve ishte vëmendja e jashtëzakonshme në detaje. Njeriu mund të ulet katërmbëdhjetë orë non-stop takime, ku një ekip pas tjetrit do të hidhet nëpër, duke mbuluar tema divergjente si sistemet operative, aplikacionet e produktivitetit, internet, watches, video games, hulumtim, email, bazat e të dhënave, shfletuesit. Ai mund të shpjerë në detaje me më të mirët. Kapacitet impresiv mendor.
Një nga citimet e mia të preferuara është nga autori Sam Harris: “Mërzitja është thjesht mungesë e vëmendjes.” Por unë preferoj ta kthej frazën në një deklaratë pozitive që përmbledh më së miri mësimin që mësova nga Bill: Nëse i kushtoni vëmendje të mjaftueshme, gjithçka është interesante.
Ajo që mësova nga Bill më vonë, në një distancë, ishte se ai ishte gjithashtu një qenie e mirë njerëzore. Ai mund ta merrte atë trurin dhe ta zbatonte atë në zgjidhjen e problemeve shumë më të vështira – arsim, varfëri, sëmundje.
Unë mund të rri këtu dhe të shkruaj fije për atë që kam mësuar nga secili nga njerëzit e tjerë të zgjuar që kam punuar me vite. Kjo do të kërkonte shumë më tepër kohë se sa ju ose keni dhe të merrni më shumë faqe sesa secili prej nesh do të kujdeset për të lexuar – ose për të shkruar. Më e rëndësishmja, kjo nuk do të thotë shumë nëse nuk e përjetoni atë për veten tuaj. Shumica e mësimeve janë të humbura për ne deri sa është tepër vonë për ata që të kenë një ndikim. Ajo që unë mund t’ju them si një këshillë karriere është të punoni vetëm në gjërat që jeni të pasionuar.
Për sa kohë që jeni duke mësuar, mbajuni në të. Ka aq shumë për të mësuar dhe kjo industri shkon aq shpejt saqë do të biesh prapa nëse do të ndalosh të mësuarit edhe për një çast.
Për sa kohë që ju jeni duke lëvizur në drejtimin e përgjithshëm të duhur, kam për tju treguar njerëzve, kjo është e gjitha e mirë. Mos u mundoni të planifikoni udhëtimin tuaj të rrugës nga Nju Jorku në LA para se të filloni. (Nëse do ta kisha bërë këtë, do të kisha jetuar një jetë krejtësisht të ndryshme – duke mos iu nënshtruar as edhe një shkolle të parë të shkencave kompjuterike.)
Në vend të kësaj, në rrugën tuaj në LA, vetëm sigurohuni që jeni duke vozitur në një drejtim përgjithësisht perëndimor, pastaj vazhdoni të shkoni. Dhe vazhdoni të mësoni përgjatë rrugës, sigurisht që korrni sipas nevojës. Ju përfundimisht do të përfundoni në vendin e duhur; dhe do të keni shumë kënaqësi gjatë rrugës. E di që e kam bërë.
 

04/02/2019

0përgjigjet në "Çfarë mësova nga puna për të dy ata Bill Gates dhe Steve Jobs"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Devsize është projekt dhe platformë pasardhëse e smartcode, e cila synon të ofrojë programe me të zgjeruara, trajnime profesionale në fusha të ndryshme në klasë dhe online. Trajnime për staf, në zyrë dhe lokacione tjera jasht pikës qendrore në Prishtinë, me orar dhe kohë të përshtatur sipas nevojave të studentëve.

Devsize ofron trajnime profesionale duke aplikuar teknologjitë e fundit, në një ambient të përshtatshëm për mësim të pajisur me infrastrukturë të nevojshme.

Që nga viti 2010 me mijëra student të trajnuar, shumë projekte dhe programe edukative.

Studentëve tanë edhe pas përfundimit të trajnimit u ofrojmë përkrahje për avansimin e mëtutjeshëm të karrierës së tyre.

Nëse keni ndonjë pyetje, mos ngurroni të na kontaktoni. Ne do t’i përgjigjemi të gjitha pyetjeve tuaja sa më shpejt që të jetë e mundur.
  • St. Ilaz Kodra SU6/9 L-A-000 1, Pristina 10000
  • info@devsize.com
  • +377 45 654 254
top
DEVSIZE © All rights reserved.

Setup Menus in Admin Panel